GYIK

 

Mi a különbség a nyers vegán ételek, a nyers ételek, és az élő ételek között?

Mindhárom kifejezéssel ugyanarra szoktak utalni: A ~ 42◦ C fölé nem hevített ételt jelenti, mivel a fölött a dolgokat élővé tevő enzimek elbomlanak, az ételek tápanyagtartalma (vitamin, ásványi anyagok) nagymértékben csökken. Tehát minden, ami élő, és nyers: gyümölcsök, zöldségek, zöldleveles növények, csírák, magok.

Miért éltek hosszabb életet olyanok is, akik nem nyers ételeken éltek, sőt dohányoztak, ittak, stb?

Egyrészt, nem mindegy, hogy hosszú és egészséges, vagy hosszú és mesterségesen életben-tartott, szenvedéssel és betegségekkel teli életről beszélünk, mert a nyers étkezéses életmódnál az egészséges, hosszú életre van lehetősége mindenkinek – minél előbb elkezdik, annál hosszabbra.

„Az élet hossza fordítottan arányos a szervezet enzimpotenciálja kimerítésének ütemével. A táplálékenzimek jobb kihasználása csökkenti az enzimpotenciál kimerítésének ütemét.” Dr. Edward Howell (Az enzimdús táplálkozás axiómája, az Enzimtáplálkozás című könyvből, 19.old)

Dr. Edward Howell az Enzim táplálkozás című könyvében azt írta, hogy az enzimtartalékaink, amivel mindannyian születünk, egyre inkább fogyatkoznak, egészen a halálig. Az élő ételek által a test segítséget kap, hogy ne fogyassza rohamosabban enzimkészleteit, mint amennyire szükségszerű. De nem csak a bevitt táplálék, hanem a lelki hatások is hatással vannak ezekre.. Pl. Stressz, érzelmek, izgatottság, stb. Tehát, ha valaki minél nyugodtabb, tudatosabb, örömtelibb, szeretetteltelibb), annál hosszabb életre lesz lehetősége.

Mik azok az enzimek?

„Az enzimek nemcsak kémiai, hanem biológiai szinten is működnek. Ők szolgáltatják számunkra azt az energiát, amit életenergiának, életerőnek, vitalitásnak is nevezhetünk. E nélkül az ember pusztán vitaminokból, ásványi anyagokból, vízből és fehérjéből álló élettelen vegyianyag-rakás lenne.”

Lásd.: Dr. Edward Howell az Enzim táplálkozás című könyvében részletesebben és a következő cikkben:

http://www.paramedica.hu/200802/10_dietetika1/index.htm

Miért van az, hogy mindenhol más 42 C körüli értéket írnak melegítéshez?

Mert az életet adó enzimek legtöbbje, ételenként változóan, de mindegyik 42◦ C körüli értéken pusztul el. A testünk is, ha túl magasra megy a lázunk, akkor meghal. Így van ez a tápanyagokkal is.

Lehet-e fogyni/hízni a nyers ételekkel?

Az a legjobb az egészben, hogy miután kiürültek a méreganyagok a szervezetből – a teljes sejtmegújulás, mint tudjuk 7 év, ezekkel a módszerekkel átlagban 1 év alatt megtörténik – a test beáll az ideális súlyára. Tehát nem több és nem kevesebb lesz a súlyod, hanem ideális.

Mit tegyek, ha alacsony a gyomorsav-termelésem, vagy refluxom van?

Igyekezz minél alaposabban megrágni mindent! Fogyassz minél több zöld levelű zöldséget, darabos zöld turmix formájában!

Miért kell turmixolva enni a zöldleveles zöldségeket?

Mert gyümölcsökkel keverve mindenki szívesen, és lelkesen eszi a zöldleveles zöldségeket (pl. salátafélék, spenót, sóska, stb.).

Azzá leszel, amit eszel?

Ha halott táplálékot, és egyéb mesterséges anyagokat juttatsz be a szervezetedbe, azokból fognak felépülni a sejtjeid, azok fognak beépülni. A szervezet természetszerűleg öngyógyításra képes, ha hagyják. De ha elmérgezik, mindenféle vegyi anyaggal, és ételnek tűnő salakanyaggal, egy idő után állandóvá válik a mérgezettség, a testnek már nincs elég ereje a gyógyulásra, így egyre csak betegebb lesz.

Először talán csak fáradtabb, hízékonyság, vagy kóros fogyás, fejfájás, migrén, energiahiány, gyakori megfázás, vírusok, emésztési és anyagcsere problémák, gyulladások lépnek fel, és mire észbe kap az ember, máris ott vannak a komolyabbak: cukorbetegség, rák, szívbetegségek, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vérszegénység, stb. Legalábbis azt hisszük, hogy ezek a komolyabbak, mert nem ismerjük fel a kezdeti tüneteket. Mert minden betegség a test legyengüléséből, és öngyógyító képességének csökkenéséből ered. Ha ezek nincsenek, akkor testünk képes lenne mindent betegséget távol tartani, önmagát pedig épségben tartani a végelgyengülésig.

Miért fontos, hogy élő ételeket együnk?

A testünknek véges az enzimkészlete. A nem élő ételekhez, káros anyagok feldolgozásához a test nagyon sokat pazarol ebből, és az élő ételeknél pedig a szervezetnek nem kell elhasználnia enzimeket, azaz az „életerőnket”.

 

Milyen betegség gyógyítható a nyers vegán étrenddel és életmóddal?

Mindegyik, mert nem ezek gyógyítanak, hanem ezek segítségével a testünk regenerálja önmagát, ha megkapja a megfelelő támogatást.

“Minden betegség gyógyítható, mert csak egyetlen betegség van: az összhang hiánya a természet törvényeivel, amelynek tünetei a szerint változnak, milyen mértékben távolodtunk el a természet törvényeitől. A betegségek az emberi szervezet természetes életereje és az alacsonyabb rendű bomlási folyamatok közötti küzdelem következményei.” Prof. Dr. Edmond Boredaux Székely

Mi lesz azután, miután a test regenerálódott?

“Ha folytatjuk ezt az életmódot, akkor a szervezet el tudja látni feladatát, és az eredmény, testünknek hála: természetes immunitás minden fertőzéssel és betegséggel szemben.” Prof. Dr. Edmond Boredaux Székely

Miért kell a magokat, hüvelyeseket áztatni, vagy csíráztatni?

Az enzimgátló anyagok miatt. Az enzimgátló anyagok hátráltatják az emésztésünket, és csökkentik a test regenerációs folyamatait. Bővebben: Dr. Edward Howell az Enzim táplálkozás című könyvében.

Miért puffadnak fel egyes kezdő nyers evők?

Amikor a kezdő átállók elkezdenek nyersen enni, a testben lévő salakanyagok a nyers étkezéstől elkezdenek lebomlani, és felkavaródnak. Ha a gyümölcsök mindenféle más típusú (főként nem nyers) étellel együtt kerülnek a testbe, puffadást, erjedést okozhatnak az emésztőszervrendszerünkben. Ha majd helyreállnak a test természetes anyagcsere folyamatai, és a nyers evő továbbra is fenntartja ezt a pozitív állapotot, többé nem lesznek ilyen gondjai.

Miért ég a gyomra, vagy émelyeg néhány ember a gyümölcsöktől?

Akik életük során helytelen étkezési szokásokkal éltek, azoknak erősen lecsökkent már a gyomorsav-termelésük, és amikor találkozik ez az erősen legyengült gyomor a gyümölcsök és zöldségekben levő cellulóz szerkezettel, akkor nehézségei támadnak. De szerencsére, idővel, ha a gyümölcsöket és zöldségeket turmixolt – vagy nagyon alaposan megrágott formában visszük be -, folyamatosan bejuttatva a szükséges tápanyagokat 100%-os nyers vegán étrenddel, akkor hamar láthatjuk, hogy híre-nyoma sincs a régebbi emésztési problémáinknak.

Miért lettem rosszabbul, amikor nyers vegán étkezésre tértem át?

Az elején, amíg a test teljesen le nem tisztul az egész életed során felhalmozott méreg és salakanyagoktól, addig méregtelenítési tüneteid lehetnek. Általában a tünetek 1, maximum 4 hét után teljesen el is tűnnek (ha mégsem kérj tőlem tanácsadást itt). A gyógyszerek, és egyéb függőséget okozó anyagoktól érdemes fokozatosan leszokni, abban az esetben, ha már minden szempontból teljesen egészséges vagy (orvosi, vérkép, közérzet, stb). Ha egyszer a méregtelenítés teljes folyamatán végigmész, és továbbra is képes vagy folytatni ezt az étrendet és életmódot, akkor egy betegség-mentes, energikus élet lesz a „jutalmad”, életed immár hosszabb, hátralevő részében.

És mi van akkor, ha egy erősen legyengült személyről van szó? Ő is lehet nyers vegán? Érdemes?

Nos, az ilyen esetek elég speciális esetek, a válaszolni csak jó pár tényező ismeretében tudnék, minden eset más. Kérj tőlem tanácsot itt!

Pin It on Pinterest

Share This